tilbake til nyheter

EUs nye bærekraftsdirektiv

Lesetid 2 min | Skrevet av: Severin Eikrem

Bilde1-1

 

I 2022 vedtok EU det nye bærekraftsdirektivet «Corporate Sustainability Reporting Directive» (CSRD). Formålet med direktivet er å skape et felleseuropeisk rammeverk for rapportering av bærekraftsforhold. I Norge skal reglene etter planen vedtas i juni 2024, med første rapporteringsår i 2025. Innføringen av rapporteringskrav vil skje gradvis og starte med de aller største foretakene.

Hva skal det rapporteres om?

Rapporteringen skal gi informasjon om virksomhetens egen innvirkning på bærekraftsforhold, samt hvordan bærekraftsforhold påvirker virksomhetens utvikling. Denne rapporteringen skal inngå som en egen del av årsberetningen til foretaket, og skal attesteres av revisor. De konkrete kravene til rapportering er mer omfattende for de største foretakene som er omfattet av direktivet enn for de mindre. Du kan lese mer om de nærmere kravene til rapportering etter CSRD her.

Hvem er omfattet av reglene?

Bare større foretak er per dags dato omfattet av direktivet. Det er tale om virksomheter som overskrider to av disse tre tersklene på balansedagen:

  • Balansesum: 290 millioner kroner
  • Salgsinntekter: 580 millioner kroner
  • Gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 250 årsverk

I tillegg er små og store mellomstore foretak som er børsnoterte omfattet, om de overskrider én av de følgende tersklene på balansedagen:

  • Balansesum: 5 millioner kroner
  • Salgsinntekter: 10 millioner kroner
  • Gjennomsnittlig antall ansatte i regnskapsåret: 10 årsverk

 Hva kan TransparencyGate bidra med?

De neste to årene vil de færreste norske selskaper være omfattet av EUs krav til bærekraftrapportering. Like vel må alle selskaper som er leverandør for større norske og utenlandske foretak, regne med å bli bedt om informasjon om bærekraftforhold slik at disse større foretakene kan rapportere om sin leverandørkjede og indirekte påvirkning. Dette fordi direktivet stiller krav til at de største selskapene avdekker faktiske og mulige innvirkninger tilknyttet virksomhetens verdikjede, forretningsforhold og leverandører.

Transparency Gate er i utgangspunktet skreddersydd til å sikre overholdelse av åpenhetsloven. Samtidig tilrettelegger portalen for en enkel rapportering av egendefinerte spørsmål, en enkel og effektiv besvarelse av innkommende informasjonskrav og signering av etiske retningslinjer mellom selskaper. På den måten kan Transparency Gate benyttes til å samarbeide med kunder, leverandører og andre forretningspartnere om rapportering av bærekraftspørsmål.

Book et møte med oss:

Severin Eikrem

Som forretningsutvikler hos Digitaliq og TransparencyGate er jeg dypt engasjert i å utvikle banebrytende løsninger som ikke bare tilfredsstiller kundenes behov, men også setter nye standarder for kvalitet og effektivitet. Jeg brenner for å levere produkter og tjenester som ikke bare møter, men overgår kundenes forventninger, og som bidrar til å forme fremtidens forretningslandskap på en positiv og bærekraftig måte. Gjennom en kombinasjon av strategisk tenkning, kreativ problemløsning og fokus på kontinuerlig forbedring, streber jeg etter å skape verdi for både våre kunder og samfunnet som helhet.