Hva er CSDDD?
EUs aktsomhetsdirektiv, kjent som Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), ble vedtatt 24. mai 2024. Dette direktivet pålegger store selskaper å utføre aktsomhetsvurderinger og iverksette tiltak for å ivareta menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljøpåvirkninger i alle ledd av deres aktivitetskjede.
Norske bedrifter er allerede delvis tilpasset gjennom åpenhetsloven, som fremmer respekt for grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Likevel innfører CSDDD noen tilleggskrav:
Aktsomhetsvurderinger: Selskaper må regelmessig gjennomføre aktsomhetsvurderinger for å identifisere og håndtere risikoer knyttet til menneskerettigheter, miljø og arbeidstakerrettigheter. Disse vurderingene skal integreres i selskapenes retningslinjer og risikohåndteringssystemer.
Miljø- og klimarisiko: Bedrifter må identifisere og håndtere risikoer relatert til miljøpåvirkning og utvikle klimaomstillingsplaner for å tilpasse seg og bidra til overgangen til en bærekraftig økonomi i tråd med Parisavtalens mål.
Forpliktelser og rapportering: Selskaper er forpliktet til å offentliggjøre informasjon om sine aktsomhetsvurderinger og tiltak. De må regelmessig rapportere om sin fremdrift og oppdatere sine retningslinjer og klimaomstillingsplaner.
CSDDD gjelder først for selskaper med over 5000 ansatte og en global nettoomsetning på over 1500 millioner euro. Fire år etter ikrafttredelsen vil reglene også gjelde for selskaper med over 3000 ansatte og en global nettoomsetning på over 900 millioner euro. Fra 2029 vil direktivet omfatte selskaper med over 1000 ansatte og en global nettoomsetning på over 450 millioner euro. Direktivet gjelder også selskaper fra tredjeland dersom de har en global nettoomsetning på over 450 millioner euro.
CSDDD spesifiserer at aktsomhetsvurderingene skal bestå av åtte hovedsteg:
Bedrifter må vedta en plan som sikrer at deres forretningsstrategi er i tråd med målet om å begrense den globale temperaturøkningen til 1,5 grader. Planen skal oppdateres årlig og identifisere hvordan klimaendringer påvirker eller utgjør en risiko for virksomheten.
TransparencyGate
Det er bestemt i åpenhetsloven § 4 at virksomhetene er forpliktet til å utføre aktsomhetsvurderinger i tråd med OECD sine retningslinjer for flernasjonale selskaper.
En aktsomhetsvurdering er en prosess der man kartlegger, forebygger og følger opp virksomhetens faktiske og mulige negative konsekvenser. I denne prosessen må virksomhetene sette søkelys på deres påvirkning på grunnleggende menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Eksempler på negative konsekvenser som næringslivet kan få for menneskerettigheter og arbeidsforhold er tvangsarbeid, lønnsdiskriminering, manglende involvering av berørte urfolksgrupper, privatlivsbrudd og miljøulemper.
For å oppfylle plikten etter åpenhetsloven § 4, må virksomhetene gjennomføre aktsomhetsvurderinger i seks trinn, som er nærmere beskrevet OECD sin veileder for aktsomhetsvurderinger. Du finner veilederen til OECD her:
OECDs veileder for aktsomhetsvurderinger for ansvarlig næringsliv
Denne prosessen kan være tidkrevende og omfattende. Transparency Gate er et verktøy som kan bidra med både risikokartleggingen, samlingen av data og oppfølgingen av virksomhetens aktsomhetsvurderinger.
1. Etablering av gode prosesser for aktsomhetsvurderinger: Selskaper må samle inn data fra leverandører og hele leverandørkjeden for å identifisere, forebygge og redusere negative effekter på menneskerettigheter og miljøet.
2. Kartlegging av faktiske og potensielle påvirkninger: Det er viktig å spesifisere både faktiske og potensielle skadelige påvirkninger, samt beskrive hvilke tiltak som er iverksatt for å håndtere disse.
3. Risikostyring: Beskriv hvordan risikoer knyttet til menneskerettigheter og miljø integreres i selskapets forretningsstrategier og hvordan disse risikoene håndteres.
4. Interessentengasjement: Dokumenter hvordan selskapet interagerer med berørte lokalsamfunn, arbeidere og andre interessenter i aktsomhetsprosessen.
5. Klagemekanismer: Informer om tilgjengelige klagemekanismer for personer eller grupper som kan være påvirket av selskapets aktiviteter.
6. Evaluering av oppfølgingstiltak: Vurder og rapporter regelmessig om hvor effektive de iverksatte tiltakene er.
7. Bekjempelse av klimaendringer: Beskriv hvordan selskapet jobber for å begrense global oppvarming og oppnå klimanøytralitet innen 2050. Oppdater denne planen årlig.
8. Integrering i retningslinjer: Aktsomhetsvurderinger må integreres i selskapets retningslinjer og systemer for risikohåndtering, og retningslinjene må oppdateres regelmessig.
9. Forebyggende tiltak: Iverksett passende tiltak for å forhindre og begrense potensielle negative påvirkninger identifisert gjennom aktsomhetsvurderinger.
10. Opplæring og bevisstgjøring: Sikre at alle ansatte og relevante interessenter er informert og opplært om selskapets retningslinjer og prosesser for aktsomhetsvurderinger, slik at de kan bidra til å oppfylle kravene i CSDDD.
Oppnå en omfattende oversikt over dine leverandører, inkludert evalueringer av due diligence, risikovurderinger, og annen relevant informasjon etter behov. Vår plattform muliggjør en detaljert kartlegging av risiko, tildeling av ansvarlige personer for risikostyring, og effektiv oppfølging av kontrolltiltak, som sikrer en robust leverandørstyringsprosess.
TransparencyGate tilbyr en fleksibel tilnærming til kartlegging av din organisasjon og leverandørkjede. Med muligheten til å skape skreddersydde kategorier og spørsmål, gir vi deg også tilgang til forhåndsdefinerte maler anbefalt av Forbrukertilsynet og basert på OECDs retningslinjer. Inviter enkelt dine leverandører med bare noen få klikk. De vil umiddelbart motta brukernavn og passord, noe som sikrer en rask og problemfri onboarding-prosess.
Oppnå en omfattende oversikt over dine leverandører, inkludert evalueringer av due diligence, risikovurderinger, og annen relevant informasjon etter behov. Vår plattform muliggjør en detaljert kartlegging av risiko, tildeling av ansvarlige personer for risikostyring, og effektiv oppfølging av kontrolltiltak, som sikrer en robust leverandørstyringsprosess.
Tilgang til detaljert statistikk gir innsikt i due diligence-prosesser, risikostyring, og mer, med fleksibiliteten til å velge spesifikke datasett etter behov. Få oversikt over antallet informasjonsforespørsler og hva slags informasjon som etterspørres, slik at du kan tilpasse og forbedre din organisasjons responsstrategier effektivt.
Med TransparencyGate kan du bygge risikorapporter enkelt for hver leverandør.
Gjennom risikorapporten får du innsikt i viktige indikatorer som demokratiindeks, sivile rettigheter, korrupsjonsnivå, økologisk fotavtrykk, arbeidsledighet, likestilling og global fredsindeks for ulike land.
Dataene gjør det enkelt å prioritere og håndtere risikoområder i leverandørkjeden.
I henhold til åpenhetsloven er alle bedrifter pålagt å besvare offentlige informasjonsforespørsler innen en tidsramme på tre uker. For å forenkle denne prosessen har vi utviklet en intuitiv og sikker løsning som effektiviserer håndteringen av slike forespørsler for både din organisasjon og offentligheten.
Mestergruppen AS
Etter at vi tok i bruk TransparencyGate til våre aktsomhetsvurderinger og informasjonskrav har det lettet vårt arbeid med Åpenhetsloven. TransparencyGate gir oss bedre mulighet til å oppdage risiko for brudd på menneskerettigheter og arbeidsforhold.
Erik Skramstad Olsen
HMS & Compliance leder | Mestergruppen AS
Gosh AS
TransparencyGate har lettet arbeidet med åpenhetsloven betydelig for oss. Informasjonen vi får fra systemet gjør det enkelt å jobbe videre med hver enkelt leverandør og gir oss et oversiktlig bilde både enkeltvis og samlet. Vi har all informasjonen vi trenger på en plass. Systemet tilbyr i tillegg flere maler, blant annet en flott mal for redegjørelse. Ved å benytte oss av en mal i bunn er vi sikret å få med all lovpålagt informasjon. TransparencyGate er brukervennlig, oversiktlig og ikke minst konkurransedyktig pris. Vi i Gosh er veldig fornøyd med systemet og ikke minst med kursing, hjelp og service.
Anita Løkken
Sustainablility Manager | Gosh AS
Norsk elbilforening AS
Vi har samarbeidet med TransparencyGate i 1 år, fra vi ble omfattet av kravene i Åpenhetsloven. Deres løsning gir oss en god oversikt over alle våre avtaler, er enkel å benytte og har spart oss for mange arbeidstimer i vår forpliktelse med å følge opp Åpenhetsloven. Support er lett tilgjengelig, og vi verdsetter at selskapet løpende utvikler tjenesten. Vi er svært godt fornøyd med kvaliteten på tjenesten, leveringsdyktighet og at de er trivelige å samarbeide med! Vi kan trygt anbefale TransparencyGate til andre
Anita Friberg
HR-leder | Norsk elbilforening AS
Rockwool AS
Med TransparencyGate fikk vi en god oversikt over kartleggingen, og det var intuitivt. Dette gjorde aktsomhets arbeidet vårt effektivt, og vi fikk god hjelp administrativt underveis.
Håvard Sveahaugen
Sustainability Manager | Rockwool AS
– «Jeg får stor glede av å levere smarte løsninger til fornøyde kunder»
Severin Eikrem
Forretningsutvikler
(+47) 462 98 666
severin@digitaliq.no