DIGITALIQ - Artikler

Bedrift ilagt bot på 450 000 kroner for brudd på åpenhetsloven – Slik unngår du det samme

Skrevet av Severin Eikrem | Oct 18, 2024 7:46:30 AM

Forbrukertilsynet har ilagt kleskjeden "Bedrift X" et overtredelsesgebyr på kr
450 000 for brudd på åpenhetsloven. Saken understreker hvor avgjørende det er for virksomheter å ha effektive rutiner for å svare på informasjonskrav innen de frister som loven pålegger.

Åpenhetsloven gir enhver rett til å kreve informasjon om hvordan bedrifter håndterer risiko knyttet til menneskerettigheter og anstendige arbeidsforhold. Virksomheter som omfattes av loven, har plikt til å svare på slike informasjonskrav innen tre uker. I "Bedrift X" tilfelle hadde de publisert en redegjørelse på sine nettsider, men e-postadressen som var oppgitt for slike henvendelser fungerte ikke. Dette resulterte i at informasjonssøkende ikke mottok svar, noe som førte til at selskapet ble ilagt boten for lovbrudd.

Åpenhetsloven krever mer enn bare publisering på nett

Denne saken er en tydelig påminnelse for alle virksomheter som er underlagt åpenhetsloven: det er ikke nok å publisere informasjon på nettet. Virksomheter må også sørge for at all oppgitt kontaktinformasjon fungerer som den skal, og at informasjonskrav faktisk blir besvart innen fristen. Unnlatelse kan føre til alvorlige sanksjoner, slik vi nå ser med "Bedrift X".

Hvis din virksomhet er omfattet av åpenhetsloven, men ennå ikke har implementert en effektiv løsning for å håndtere informasjonskrav, er det viktig å ta grep nå. Ved å ha en strukturert og gjennomtenkt prosess på plass, kan du unngå kostbare bøter og sikre overholdelse av loven.

Kilde: Forbrukertilsynet

Er din virksomhet klar til å møte kravene i åpenhetsloven?

Dersom din virksomhet er underlagt åpenhetsloven, men ennå ikke har fått på plass en tilfredsstillende løsning for å håndtere informasjonskrav, er vi klare til å hjelpe. TransparencyGate tilbyr en komplett løsning som gjør det enkelt for din virksomhet å kartlegge risiko både i egen organisasjon og i leverandørkjeden.

Med TransparencyGate kan alle som ønsker det, enkelt sende inn informasjonskrav digitalt. I tillegg kan løsningen varsle ledelsen om brudd på menneskerettigheter eller anstendige arbeidsforhold, både i egen virksomhet og hos leverandører. Hvis henvendelser ikke besvares innen fristen, vil ansvarlige få påminnelser frem til kravet er behandlet. Informasjonsforespørsler er enkle å administrere, og de som sender inn krav, kan selv velge hvilke temaer de ønsker svar på.

Få kontroll over leverandørkjeden med TransparencyGate

Før du mottar et informasjonskrav, hjelper vi deg med å kartlegge både leverandører, samarbeidspartnere og egen organisasjon. TransparencyGate er en digital plattform som gir leverandørene dine sikker tilgang til kartleggingsprosessen via en egen leverandørkonto. Her kan de også oppdatere sine svar etter hvert som de forbedrer sitt arbeid med menneskerettigheter og arbeidsforhold.

Sørg for at din virksomhet er i samsvar med åpenhetsloven, og unngå unødvendige overtredelsesgebyr ved å implementere en robust løsning som sikrer både transparens og kontinuerlig forbedring.